En labil grund

Dalton på utflykt till Lombergsfallet (som var med i filmen Jägarna 2).
I söndags var vi på klubben, vi skottränade, promenerade och tränade lydnad. Vi strukturerade och kedjade och det kändes bra. Sen hjälpe Sofie och Camilla mig med fjärrskiften ligg-stå som blir hetsigt och mycket tramp med tassarna. Vi kom fram till hur jag ska jobba för att få Doc lugnare och då blev även skiftena bättre. Även i måndags var vi på klubben och tränade.. Camilla, Sofie och jag  körde strukturerat med en hund i taget enligt Annes förslag. Det känns verkligen som att det gett resultat på alla hundar och vår träning. Doc och jag körde igenom hela tvåan utan belöning. Ett stort plus till attityden som jag verkligen gillade och fjärren som funkade. Det syntes väldigt tydligt att rutan är vårt svagaste moment. Vi behöver träna med andra koner är mina och att någon annan ställt upp rutan. Sen bröt vi ut svängar och ingångar med Sofie och Camilla som granskade. Det kändes riktigt bra! Igår var vi också på klubben. Träningstävling stod på schemat. Först platsliggning, Doc vickade på rumpan alldeles för mycket men hade lugn och fin attityd. Vi körde FF, läggande, inkallning och apport. Doc hade väldigt dålig attityd, han tappade helt kontakt och position vid en sväng, jag snodde belöning och efter det gick det lite bättre. Jätte fint ställande men jätteful ingång. För mycket hets på apporten. Det kändes super dåligt.  Doc jagade tjejfläckar  när vi promenerade med Camilla efteråt. Jag blir så arg! Sen blir jag arg på mig själv som blir arg på Doc och tappar tålamodet. Sämsta matten!
Camilla och jag har precis sprungit runt sjöarna. Första springturen för mig i höst (det får inte bli den sista!), det kändes faktiskt skönt. Nu måste jag verkligen komma igång även med min träning och inte bara hundarnas.

Still no success

Idag har vi tävlat på Sosu, tyvärr utan framgång, igen. Nej, jag är inte alls bitter. Jo, kanske lite. En ruta ifrån ett första pris igen. Men jag är samtidigt taggad på att träna vidare så att vi kan gå in på en tävling och få allt att funka. Ljusglimtar var att fjärren funkade bra och Doc låg väldigt bra på platsliggningen. Hade Doc bara sprungit till rutan så hade vi haft ett första pris men så enkelt ska det inte vara. En riktigt solig och fin höstdag har det varit/är det även idag. Men nu ligger jag nedbäddad i soffan med en kopp thé, det är slitigt för en förkyld näsa med en halvdag på klubben.

En fredag.

Idag efter jobbet gick killarna och jag på långpromenad i Hagaparken. Klickertränade lite med Doc medan Dalton tuggade på en pinne. Borstade båda killarna, Doc fäller väldigt mycket och pälsen är inte den finaste. Väl tajmat till utställningen nästa helg då vi ska göra exteriörbeskrivning och även ställa ut. Dalton blir väldigt fin efter en genomgång med borsten alldeles glansig. På fredag eftermiddagar är det väldigt lite folk ute, alla är förmodligen upptagna med att handla och fixa inför fredagsmys. Det är skönt. Jag satt i solen och njöt, härligt med soliga höstdagar. De är alldeles för få.

Försökte få en stå bild som visar hur Doc ser ut men här ser han jätte konstig ut. Han är mycket snyggare i verkligheten!
Världens finaste! Som alltid blir fin på bild.
Har en prilla inne.
Gulliga Dockan.
'
Nån gång då och då är munnen stäng.
En vacker höstdag i Hagaparken.

Borta bäst?

Så var helgen förbi. Redan på fredag kväll kände jag mig i mycket bättre form så jag har kört på full gas hela helgen. Lördagen började med promenad kring Solnas gator innan det var dags för vallning hos Ingrid med Camilla och Sofie. Vi vallade Ingrids bagglamm. Det var kul att valla dem, de funkade inte som tackorna som vi brukar valla på. Min plan var att inte bli arg eller frustrerad och att inte kontrollera Doc för mycket. Första passet gick bra men Doc hade alldeles för högt tempo. Vi jobbade med att kunna driva utan att Doc ska komma upp och stoppa fåren. Vi fick till det några gånger men det är svårt. Trevligt sällskap och soligt och fint väder gjorde att vi kom iväg lite senare än jag trodde. Klockan fem var vi hemma i Solna. Klockan sju hade jag bjudit in tjejerna på middag. Jag hade inte handlat, städat, rastat Dalton eller inte duschat. Det blev två hektiska timmar och maten var inte ens påbörjad när Lisa, Sofie och Camilla ringde på. Men trevligt hade vi det i alla fall.

 

Jag tog sovmorgon  på söndag och missade skottiden på klubben. Träffade Camilla i skogen  kl 11 för spår och skotträning där istället. Alla hundar var så duktiga. Dalton och Chenin fick ett fint långt spår. Dalton var galen och drog omkull mig i spåret. Lycklig Dalton gör mig lycklig! Choice fick ett  spår som hon löste mycket fint och motiverat. Doc gick ett kort spår som började i skogen för att se gå på en väg en bit och avsluta i skogen. Det var riktigt kul att se honom kämpa med att  lösa vägsvårigheten. Helt klart en motivationshöjare för mig! Vi avslutade med skott för småttingarna. Inga problem för någon av dem.

 

Hem för att kasta i sig lunch innan min farbror kom för att kolla på bilen som är lite trött. Han fixade och funderade och har förhoppningsvis kommit på vad felet är och kan laga det i veckan. Sen gick killarna och jag till Hagaparken för långpromenad, det var många söndagspromenerare ute. Doc sköter sig bra när han är lös nu och det är skönt att kunna släppa lite ansvar till honom som han faktiskt tar. Dalton fick spel när han såg en fransk bulldog. Han är inte så lätt att få kontroll på och har inte heller lätt att släppa saker. Kändes pinsamt när han stod och gapade och kastade sig i kopplet bland allt folk. Jag vet inte alls hur han tänker och varför han reagerar som han gör. Jag vet inte om han såg att det var en hund och har blivit så jätte osäker efter allt som hänt i veckan eller om han trodde att det var en kanin eller katt. Nåja, han lugnade ju ner sig tillslut.

 

Vi var ute och promenerade för länge så det blev lite bråttom när vi kom hem. Camilla, Sofie och jag hade bokat privatträning hos Anne Dahlin på kvällen. Vi träffades på en fotbollsplan i Jordbro. Doc presenterade sig genom att attackhälsa på Anne. Jag skämdes ögonen ur mig! Jäkla hund!

 

Vi pratade ganska mycket först om hur vi lägger upp vår träning, hur ofta vi tränar och så vidare. Anne berättade om helhetsträning, förberedelser och att strukturera upp vår träning. Hon gav oss tips på hur hon tyckte vi effektivt kunde strukturera  upp våra träningspass. Hon kollade lite på Doc´s och mitt ff. Vi fick tips om hur vi kan jobba med blicksläpp och störningsträning med hjälp av konkurrens. Vi fick även tips på hur jag ska få uppsättandena i fjärren tightare. Känns kul och nu är jag riktigt sugen på att träna på vår hemläxa!

 

Igår var vi och tränade på klubben. Vi strukturerade upp och tränade kontakt med störning och att fela blicksläpp me konkurrens. Doc svarar väldigt bra men får lite fel attityd. Måste börja fela lite lugnare. Trots bra träningspass kändes det deprimerande. Det var kolsvart, iskallt och blött och lerigt. Jag vill verkligen inte att det ska bli höst och vinter!

 

På sistone har helgerna haft en tendens att bli lite hysteriska (inte bara helgerna iofs) då jag hittar på så mycket som möjligt för att slippa vara hemma. Ikväll har jag faktiskt bara varit hemikring. Diskat och lagat mat. Jag gillar det inte alls men får väl försöka finna mig iatt vara hemma också. Jag blir trött av att bara flänga omkring och  lägenheten blir eftersatt.


Lydnad och tråkiga hundmöten... igen

Jag sitter med en kaffekopp i soffan med en spinnande katt i famnen. Det har varit en lite haltande vecka på jobbet då jag inte mått bra. Gått hem från jobbet och  varit hemma två dagar. Jag gillar verkligen inte att vara hemma från jobbet. Känns som skolk även om jag känner att jag inte orkar vara där. Vi har tränat några pass lydnad med blandad framgång. I går var vi på mälarö och tränade med Sofie och Johan. Började med tävlingslikkedja. Gillade Doc´s lagom attityd men saknade lite i fokus. I momenten blev det mycket fel. Han satte sig på inkallningen, sprang inte till rutan, lufthögg när jag kastade apporten och fjärren funkade inte alls. På söndag ska vi till Anne Dahlin, så då hoppas jag få tips på hur vi ska jobba med fjärren.
Dalton och Maja i Lansjärv i våras.
Igår kväll var vi hos Sofie och Johan och kollade film. När vi gick hem från dem och gick förbi deras parkering kom en aggressiv schäfer rusande från en bil. Mina hundar var närmast. Jag lyckades nånstans i tumultet tappa Doc som fick ta fighten igen. Jag tycker Doc kan vara för kaxig mot andra hundar. Men även denna gång försökte han faktiskt springa bort från slagsmålet. Jag knöt upp Dalton och sprang ikapp den jagande schäfern och fick den att stanna så att hussen kunde ta den. Det känns verkligen värdelöst, jag vet att jag är känslig med mina killar. Men Dalton är väldigt osäker på schäfrar (stora brukshundar i allmänhet) och bygger lätt på sig av otrevligheter. Jag vill inte att Doc ska tro att alltid när det kommer en lös hund måste man slåss, han är sedan tidigare knepig vid hundmöten. Plus att man själv blir så osäker på om andra verkligen har koll på sina hundar. Mötte en lös staffe imorse och gömde mig bakom en häck tills den var kopplad. Nu hoppas jag att vi har gjort bort otrevliga hundmöten för ett långt tag!

När regnet smattrar mot rutorna...

...passar det bra att skriva lite.

 

 

Helgen har endast bestått av hundaktiviteter. Nu när det bara är de fyrbenta killarna som bor med mig i Solna så blir det nästintill bara såna aktiviteter. Jag kanske inte skrivit det här men Jakob har fått jobb i Luleå och flyttat uppåt. Vi saknar honom självklart jätte mycket men jag tror vi ska kunna pussla ihop det så att vi kan ses rätt så ofta trots avståndet.

 

I fredags kväll åkte Malin och jag till klubben. Jag körde igenom tvåan med lite belöningar, kändes helt ok. Mitt i allt satt Malin och jag där med sax och kam. Malin klippte och jag borstade. Vi löser våra fjärrproblem med hårvård. Jag tror det är rätt sätt!

 

På lördag åkte Malin, Camilla och jag ut till Ekerö för att få lite bra  rena spårmarker. Tji fick vi när skogen kryllade av svampplockare. Doc fick ett kort spår. Löste det helt bra men det känns inte som att han tycker det är kul att spåra. Han gör det han ska absolut men. Jag måste komma på nya sätt att träna spår. Prövade på att lägga på vägen, totalt misslyckat. Doc fattade ingenting. Vi har lagt på väg tidigare men då börjat i skog och sen en liten bit efter väg.  Egentligen kanske det inte är nåt problem, när vi tävlar har Doc varit riktigt taggad båda gångerna och spårat väldigt bra och beslutsamt. Vi körde uppletande också. Det var riktigt kul, längesen sist och Doc var duktig. Dalton gick Choice gamla spår. Han var jätte duktig. Min älskade bastard! Lite shopping på Jami hann vi också med när vi väl var på Ekerö, en metallapport och varsin godis till killarna.

 

På söndag tog jag sovmorgon och en långpromenad innan jag åkte till Lidingö för att träffa Camilla med kusin. De hade sprungit hundlöpet på Lidingö, de är så flitiga och duktiga med springningen. Inte som jag! Vi åkte till Lidingö brukshundklubb. Camilla strukturerade mig som gick släpande med båda killarna mot plan. Nej, här skulle det vara tävlingslikt. Dalton i bilen och Doc ensam när på plan. Kort kort uppvärmning innan Camilla kommenderade oss i tvåan. Kändes rätt bra. Rätt så bra fokus (att komma ihåg! Ofokuserad matte = ofokuserad hund). Våra svagheter som visade sig i fredags och även då är hoppet och fjärren. Doc sätter sig för nära hindret och har dåliga uppsättanden. Alltid i kedjor och med kommendering. Hatade fjärr!

 

Veckan började mardrömslikt med att en stor schäferhane kom rusande ur buskarna i Hagaparken. Den var inte vänligt inställd, inte Doc heller. De började bråka. Själv står jag med Dalton och kan inte göra nånting. Jag känner mig panikslagen! Den enda som fanns att göra var att skrika. Jag lyckades få bort Doc med mitt gapande och när schäfern tänkte jaga honom blev jag om än mer förbannad så den stannade. Ägarna kom och tog schäfern och jag kunde ropa tillbaka Doc. Jag satte mig med killarna och klappade dem. Dalton var rädd, Doc chockad och jag detsamma. Fy man blir så jäkla rädd, inget får hända mina fina killar! Nu slutade det betydligt bättre än jag trodde.

 

Nu sitter jag i soffan och ska snart hoppa in i duschen. Vi har varit på klubben och tränat. Platsliggning och budföring med skott. Doc var duktig. Lite för gasad på budföringen. Inte ok att attackhälsa på mottagaren. Sen tränade vi lydnad. Jag känner mig riktigt nöjd. Först fokus på våra svagheter, fjärr, hopp och snabba lägganden. Sen lite trean moment. Riktigt kul! Ett minus till mig som inte kedjade nåt idag. Jag skyller på att vi i måndags fick till riktigt bra kommenderingsträning.

 


469

I lördags gjorde Doc och jag Mt på SoSu. Vi gick ut som andra hund och det kändes bra att få göra bort det. När det var Doc´s tur var han väldigt taggad. Han förstod att det var något väldigt spännande som väntade i skogen. Han var så jäkla taggad på busigheter att hans sociala  sida inte riktigt kom fram, han hälsade knappt på tävlingsledaren och istället för att engagera sig i denna klättrade han i träd efter kampstocken. Vilket iofs visar att bus är viktigare än människor för honom. Jag tror han landade på en trea på socialnyfikenhet och en femma på socialsäkerhet. Hanteringen var inga problem, han var väl inte överlycklig över att bli kletad på men accepterade det.

Film

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/10/q_jMbn4oz7A

 

Sen blev det till slut lek, som Doc längtat. Han har en bra lek och visade den också. Han lekte mer med den själv än han brukar göra, men han gillar att dra ärevarv med sån kampstock. Jag kommer inte ihåg siffrorna på leken.

Film

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/9/3COvv5lpV1I

5m

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/8/VB8vC39fVyE

40m

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/7/fCYhTvk78lE

 

Han jagade, men tog den efter fördröjning och släppte som på mh´t. På uthålligheten blev det lite tekniskt fel på första gången och Doc fick tag i trasan. När det sen blev rätt så kollade han väldigt snabbt vart den försvann och sprang sen istället dit där de hämtat trasan och kollade av där.

Jakt

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/6/iNtYzmA0IeM

Uthållighet

1a

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/5/SWlcK5oMSE0

2a

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/4/oJ1nbOTIbSk

 

Figurraden såg jag inte men Doc ska ha sprungit förbi första figuren och sen gjort en båge. Ingen kvarstående reaktion. Kändes inte som att han blev så rädd.

Film

http://www.youtube.com/watch?v=mMKWhuw5xNw&feature=player_embedded

 

Trumgubben tyckte Doc var helskoj och tokstirrar på ”gubben” först sittande sen la han sig ner. När jag släppte kopplet sprang han glatt fram.

Film

http://www.youtube.com/user/Fraggelsnuttan#p/u/2/b6RMgJ7WuFQ

 

Dumpen som han tyckte var rätt så läskig på mh´t då han sprang till avståndsleken och hämtade leksaker. Han tyckte fortfarande inte om den men reagerade nu med att kasta sig fram och bita den i skrevet direkt istället och drog den i benen.  Trevligt värre.! Skramlet blev han inte direkt rädd för och var fram och kollade av.

 

Vid kälken höll han sig framför mig hela tiden men backade lite i slutet. Han började skälla ganska snabbt (kom inte riktigt ihåg) och kontrollerade mot den hela tiden. Det blev lite dumt för när jag släppte kopplet märkte inte Doc att jag släppte. Men när han märkte det var han snabbt fram och kollade vad det var för nåt. Jag tyckte han avreagerade bra. Skotten var det inga problem med, inte så oväntat men samtidigt vet man inte hur mycket de har byggt på under testet. Poängen landade på 469p. Jag har faktiskt bästa prickiga hunden!

 

Modig kille redan som liten boll.

 

 


RSS 2.0